Silueta a reprezentat și reprezintă o preocupare atentă a femeilor și bărbaților, pe lângă aspectul facial sau cel al pielii. Mișcarea, stilul de viață și dietele echilibrate pot asigura, pe lângă o sănătate bună, și un aspect plăcut.
Ce facem cu depozitele adipoase care nu vor deloc să plece, nici cu excerciții fizice, nici cu dietă? Iată că și aici chirurgia estetică este lângă pacienții care au astfel de doleanțe. Este adevărat că există zone ale corpului care pot stoca depozite adipoase programate genetic. Așa că, oricât ne-am stradui să le îndepărtăm încercând cu disperare masajul, sportul sau dieta, rămâne doar soluția intervențiilor chirurgicale.
Lipoaspirația este intervenția chirurgicală prin care astfel de depuneri de grăsime sunt înlăturate. Această intervenție se realizează prin aspirarea țesutului adipos prin introducerea unor canule de diferite grosimi, prin care, cu ajutorul unui aspirator, vor extrage celulele adipoase din zonele care se doresc a fi remodelate.
Intervenția se face in mai multe moduri, în funcție de tipul de lipoaspirație practicat de medic și/sau solicitat de pacient.
Lipoaspiratia clasica se realizează cu anestezie generală, fiind urmată de o perioada de recuperare considerabila, generată de faptul ca, prin folosirea canulelor care tritureaza și aspira în același timp grăsimea, țesuturile se vor reface ceva mai greu decât la alte tipuri de lipoaspiratii.
Lipoaspiratia laser ProLipo Plus are multe beneficii pentru pacient:
Intervenția de lipoaspirație presupune infiltrarea cu un lichid care reduce sângerarile și riscurile anestezice și durează între 1-3 ore, depinde câte zone se vor remodela.
În medie, se extrag în jur de 3-4 litri de țesut adipos, putându-se ajunge până la 5 litri.
Nu trebuie sa confundați lipoaspirația cu o metodă de slăbire. Persoanele cărora le este indicată lipoaspirația sunt cele normoponderale sau cu o creștere moderată în greutate (maximum 30%).
Pacienții ideali sunt cei care au o piele fermă, cu un tonus muscular bun. Lipoaspirația este indicată în cazurile de obezitate la pacienți selectionați cu rigurozitate și doar în scop terapeutic, nu estetic. De asemenea, prin lipoaspirație nu se elimină celulita.
Pacienții care solicită lipoaspirația trebuie să fie în stare bună de sănătate. Există contraindicații relative la anumiți pacienți și anume la cei care suferă de diabet și boli cardiovasculare.
Lipoaspirația este o intervenție solicitată și aplicată în următoarele zone: șolduri, fese, coapse, gambe, genunchi, glezne, abdomen, talie, torace anterior și posterior, membre superioare, gât (gușă), obraz, bărbie.
Sunt cazuri în care se pot asocia lipoaspirației și alte intervenții chirurgicale complementare, pentru a obține un rezultat estetic bun: abdominoplastia, lifting facial sau reducție mamară.
Zonele care se adresează lipoaspirației sunt de cele mai multe ori cele care rezistă la exercițiile fizice și la dietă. Această grăsime reprezintă un depozit pe care organismul și-l organizează, pentru ca atunci când va avea nevoie de arderi mai mari, aceasta să poată fi folosită. Depunerea este diferită, la femei depozitele apar în jurul coapselor, șoldurilor, abdomenului, dar și la genunchi, în timp ce bărbații fac depozite pe abdomen, șolduri și în zona mamară (ginecomastie).
În mod normal, după îndepărtarea grăsimii din aceste zone prin lipo aspirație, aceasta nu se mai depune, sau se depune foarte puțin. Dacă însă pacientul va suferi o creștere ponderală importantă, există însă posibilitatea ca organismul să stocheze aceste depozite adipoase atât în zonele operate, cât și în alte zone ale corpului. Prin lipoaspirație nu scăpăm însă de a urma o dietă echilibrată și de a face în mod regulat exerciții fizice.
O operație de liposucție se poate programa în momentul în care pacientul a terminat dieta recomandată și a slăbit în limitele dorite și recomandate. De asemenea, trebuie să oprească medicația antiinflamatorie, anticoncepțională, precum și fumatul. Nu este indicată programarea intervenției în apropierea menstruației, pentru a evita eventualele sângerări.
Lipoaspirația se face sub anestezie generală sau locoregională, indicația anestezică fiind în funcție de suprafața care urmează a fi tratată. Zonele care urmează a fi operate vor fi infiltrate cu o soluție specială care ușurează extragerea grăsimii cu ajutorul canulelor subțiri. Locul unde canulele (cu diamentru între 2 și 4 mm) străpung pielea va lăsa o mică cicatrice, care nu se va sutura și se va vindeca, fără a genera o cicatrice inestetică.
După intervenție, este indicată mobilizarea precoce și purtarea unor corsete speciale din material elastic, care au rolul de a împiedica formarea hematoamelor, dar și redistribuirea uniformă a tegumentului. Corsetul se aplică postoperator, imediat după terminarea intervenției chirurgicale și va fi purtat 4-8 săptămâni.
Pacienta va simți un disconfort moderat, iar în zonele operate încep să apară edemul și echimozele, care dispar în prima săptămână. Este important ca pacienta să își facă masaj cu unguente antiinflamatorii, iar reluarea exercițiilor fizice moderate poate începe după 3 săptămâni. Rezultatul final se va vedea după 3-6 luni postoperator, în această perioada fiind indicate consulturile periodice. Reluarea activității se va face după aproximativ o săptămâna.