Inestetice și destul de greu de ascuns, vasele de sânge vizibile de pe față și de pe picioare, hemangioamele, dar și roșeața persistentă din obraji devin adevărate obsesii.
Cauzele care duc la apariția acestor vase de culoare roșie-violacee sunt multiple: moștenirea genetică, statusul hormonal (sarcină, pubertate, menopauză), contraceptivele, tratamentul de substituție hormonală din menopauză, episoadele trombotice în antecedente, sedentarismul, obezitatea.
Această afecțiune este mai frecventă la femei decât la barbați, iar peste 50% dintre adulți sunt afectați de venectazii.
Iar dacă modificările vasculare ale feței pot fi acoperite cu fond de ten, pentru vasele sparte de la picioare cel mai eficient este tratamentul cuperozei cu laserul Vascular Clear Scan.
Tratamentul vascular ClearScan este cel mai eficient tratament pentru închiderea definitiva a viselor inestetice ale picioarelor, dar și cele de la nivelul altor zone ale corpului. Clar Scan are unda laser puternică, dar și un sistem de atenuare a durerii și protecție a epidermei. Astfel, pulsul laser traversează pielea spre ținta proprie: hemoglobina din vasele de sânge, pe care le închide și le elimină.
Se recomanda ca ședințele de tratament pentru vasele de sânge dilatate de la nivelul feței și picioarelor să se realizeze o data la 6 săptămâni, fiind necesare 1,2 sau mai multe ședințe, în funcție de reactivitatea vasculara proprie.
Dilatația permanentă și vizibilă a vaselor de sânge ale feței este o afecțiune frecventă, care apare în special la femeile cu vârste între 30-50 de ani. Este cunoscută sub numele de cuperoză și constituie doar o etapă intermediară în aparitia rozaceei - boală inflamatorie la care, pe lângă roșeața persistentă, apar pustule pline cu secreții purulente.
Variațiile de temperatură, alimentele picante, alcoolul, frigul, dar și emoțiile și stările anxioase sunt doar câțiva dintre factorii care contribuie la apariția episoadelor de cuperoză. Dezechilibrele hormonale, sarcina sau utilizarea abuzivă a unguentelor dermatologice care conțin corticoizi sunt alte cauze care fac ca episoadele de “flush” să se intensifice.
Roșeața difuză și pregnantă apărută la nivelul feței constituie pentru persoanele afectate nu numai o problemă estetică, pe care încearcă să o ascundă prin tot felul de trucuri cosmetice, ci și un disconfort zilnic prin senzația de arsură provocată de pielea uscată.
Vasele fine și dilatate apărute la suprafața pielii feței, ramificate și de culoare roșie sau violet-purpurie apar inițial în mod simetric, pe pomeți și pe aripile nasului. Ulterior, această roșeață devine difuză și se poate complica cu acne rozacee apărută pe vasele dilatate. În lipsa unui tratament de cuperoză corect, această afecțiune poate avansa, fiind posibile modificări în structura țesutului conjunctiv din piele, care va cunoaște o dezvoltare anarhică. Așa apar deformările și neregularitățile de la nivelul nasului, cunoscute sub numele de rinofimă. Pielea îngroșată și cu porii dilatați pot afecta însă și bărbia sau urechea.