Odată cu trecerea anilor, sânii își pot modifica forma din cauza unor factori diverși: sarcinile multiple, perioada de alăptare prelungită, scăderea bruscă în greutate sau factorii genetici pot sta la apariția ptozei mamare. Există mai multe grade ale ptozei, în funcție de poziția complexului areolo-mamelonar în raport cu șanțul inframamar, de care trebuie ținut cont în momentul alegerii tipului de lifting mamar.
Liftingul mamar este cunoscut și sub denumirea de ridicare a sânilor și reprezintă o intervenție chirurgicală de remodelare a acestora prin excizia tegumentului în exces. În cele mai multe cazuri, areola și mamelonul sunt ptozate destul de mult, proiecția lor aflându-se sub șanțul inframamar. Aceste cazuri au indicație de excizie tegumentară, prin care se creează un nou conținător pentru glanda mamară, care va fi conservată și ridicată în noul „buzunar” tegumentar.
În cazul sânilor cu o ptoză moderată, atunci când complexul areolo-mamelonar nu este foarte căzut, ridicarea glandei mamare se poate face însă prin introducerea unei proteze siliconice, care să „lifteze” și să susțină țesutul glandular mamar. Această indicație chirurgicală se stabilește doar după consultație.
Pentru a fi sigură dacă soluția pentru cazul său o reprezintă liftingul mamar, pacienta trebuie să se prezinte la o consultație, unde va discuta cu chirurgul său posibilitățile terapeutice. În general, dacă sânul este lipsit de volum, este “căzut” și areola mamară privește în jos, atunci cu cea mai mare probabilitate are nevoie de un lifting mamar.
În decursul operației de ridicare a sânilor se poate remodela și areola mamară, în raport cu dimensiunile noului sân. Prin îndepărtarea excesului de piele vor rezulta anumite cicatrici, în funcție de metoda chirurgicală recomandată, de care pacienta trebuie să aibă cunoștință și să fie de acord cu ele. Acestea sunt în general în formă de “T” inversat, cu latura verticală dinspre areolă spre șanțul inframamar.
Liftingul mamar este o operație care se desfășoară sub anestezie generală și durează în medie 2-3 ore. Disconfortul operator este minim, fiind prezent doar în primele 24-48 de ore sub forma unor dureri moderate, în special la locul inciziilor. Uneori este necesară amplasarea tuburilor de dren, pentru a evita apariția complicațiilor: hematoame, sângerări, necroze tegumentare, dehiscența transelor de sutură, infecții etc.
Vindecarea plăgilor necesită timp, de aceea, în primele două săptămâni, controalele vor fi periodice. În această perioadă se vor extrage firele de sutură. Timp de două luni pacienta trebuie să poarte bustieră, iar sporturile care necesită mișcări ample ale brațelor sunt interzise. De asemenea, și dormitul pe burtă este nerecomandat. Expunerea la soare este interzisă în următoarele luni după operația de lifting, deoarece cicatrizarea se poate face defectuos. Recuperarea în totalitate și revenirea la activitățile obișnuite, inclusiv sport, se va face în mod treptat, timp de 2-3 luni de zile.