Tratamentul petelor pigmentare

Terapii faciale

Ați constatat că după o vacanță petrecută la mare, în locul bronzului natural mult dorit, pe pielea dvs. au rămas pete închise la culoare care nu mai dispar? Sau că, odată cu înaintarea în vârstă, pe dosul mâinilor, decolteu, umeri sau pe față au apărut și s-au înmulțit niște pete mici și maronii, care seamănă cu pistruii?

Ei bine, aceste leziuni apar după expuneri prelungite și repetate la soare și reprezintă acumulări ale melaninei – un pigment din piele, secretat de melanocite, care are rol de protecție, determinând nuanța pielii fiecărei persoane. Prin „iritarea” repetată a acestor celule de către razele ultraviolete, secreția de melanină scapă de sub control, iar prin producerea lui în exces se produc petele pigmentare.

Efectele benefice ale tratamentelor cu laser pentru pete pigmentare ProFractional, Microlaser Peel și BBL

Laserul este cunoscut a avea efecte benefice la nivelul pielii, prin stimularea regenerării acesteia. Înainte de apariția intervențiilor laser sau/și lumină intens pulsată pentru îndepărtarea petelor pigmentare, erau folosite pe scară largă cremele depigmentante, cu efecte slabe sau chiar absente, deoarece petele maronii sunt de cele mai mult ori situate profund în piele, locuri unde niciun fel de cremă nu poate acționa.

Laserul ProFractional / Microlaser Peel și BBL ajută în mod real la tratarea petelor pigmentare prin denaturarea pigmentului din piele si eliminarea lui. Există mai multe metode de tratament, în funcție de localizarea petelor, de profunzimea lor și de dimensiunile la care acestea s-au extins la nivelul pielii. Cea mai recomandata intervenție laser pentru pete pigmentare este BBL + ProFractional / MicroLaser Peel: intervenția începe prin aplicarea BBL pe întreaga suprafață a feței, pentru a îndepărta leziunile pigmentare, după care se aplică ProFractional atât pentru îndepărtarea din profunzime a pigmentului, cât și pentru stimularea colagenului.

Asocierea dintre ProFractional/Microlaser Peel și BBL pentru tratamentul petelor pigmentare are beneficiul enorm de a îndepărta pata de la originea ei, din derm. Intervențiile se fac cu crema anestezica și durează 15-20 minute. Pielea va fi rosiatica după interventie, roșeața care durează între 2-4 zile, în funcție de Combinația de lasere aleasa de pacient sau recomandata de medic.

Formarea și evoluția petelor pigmentare

Aceste pete maronii de pe piele sunt cunoscute sub diferite nume: pete de soare, de vârstă, pete de la ficat, pistrui, lentigine sau, în cazurile mai avansate, melasmă. Ele sunt de fapt leziuni pigmentare care apar sau se închid la culoare în timpul expunerii la soare sau la razele UV de la solar. Neavând însă nimic în comun cu funcționalitatea ficatului, petele pigmentare pot avea drept cauză și alți factori în afară de expunerea la razele UV. Dintre aceștia, factorul hormonal deține un rol important. Este binecunoscută acea mască facială a femeilor care au născut sau petele de pe față a acelora care iau anumite pilule contraceptive sau care urmează un tratament de substituție hormonală.

Petele pigmentare nu țin cont de tipul de ten, apărând atât la brunete, cât și la persoanele cu tenul deschis. Localizarea lor cea mai frecventă este la nivelul feței, decolteului, spatelui, brațelor și mâinilor, dar apar în unele situații și la nivelul coapselor și a gambelor. Vârsta are un loc important în apariția petelor. Îmbătrânirea pielii și neprotejarea ei de-a lungul anilor provoacă pigmentarea dosului mâinilor și a feței.

Fără a produce vreun simptom, aceste pete deranjează estetic. Și, deși 90% dintre persoane dezvoltă această afecțiune, doar două din zece persoane consultă un specialist care le-ar putea da sfaturi și recomanda tratamente de îndepărtare a petelor pigmentare, implicit de îmbunătățire a aspectului pielii

Prevenția în cazul formării petelor pigmentare

Folosirea cremelor cu protecție solară poate preveni apariția petelor pigmentare. Cea mai bună metodă de tratament a petelor pigmentare cauzate de soare este prevenția, prin utilizarea zilnică a cremelor cu factor de protecție. Și nu doar în anotimpul călduros! O piele iritată de dezordini hormonale, de fumat, de poluarea din mediul înconjurător, de lipsa unui stil de viață sănătos sau alterată de modificările care apar odată cu înaintarea în vârsta este extrem de sensibilă la acțiunea ultravioletelor.

Recomand utilizarea cremelor care conțin factor de protecție 50+ atât împotriva UVA cât și a UVB, în fiecare zi a anului, oricare ar fi anotimpul și oricare ar fi condițiile meteo. UVB pătrund doar în epiderm (stratul superficial al pielii) și sunt responsabile de înroșirea pielii și de producerea arsurilor solare, fiind însă filtrate de către nori. Celelalte ultraviolete, UVA, pătrund profund în derm, trecând de orice barieră, inclusiv cea dată de stratul de ozon sau cel al norilor, provocând alterări în profunzimea pielii. Care este rezultatul? Nu numai apariția petelor pigmentare, ci și modificări ireversibile de degenerare a colagenului și a fibrelor elastice, cu profunde implicații în apariția ridurilor și a laxității tegumentare!

Particularități ale procesului de estompare a petelor pigmentare

Înainte de a începe orice tratament, este recomandat ca toate leziunile pigmentare să fie examinate cu atenție, pentru a putea exclude modificări la nivelul lor, care ar sugera prezența melanomului.

Înainte de a vă prezenta tipurile de tratament pentru pete pigmentare pe față care pot duce la ameliorarea și la dispariția petelor pigmentare provocate de soare, trebuie să știți că oricare ar fi intervenția, sunt necesare ședințe repetate, care îndepărtează pe rând straturi fine din pigmentul care se află situat în profunzimea pielii.

Posibilitatea de reapariție a petelor pigmentare există, recidiva fiind datorată sensibilizării melanocitelor de a secreta pigmentul inclusiv la stresuri minore asupra pielii. De aceea, protecția împotriva UV va continua și în timpul tratamentelor și după terminarea intervențiilor!

prețuri

Tratament pete pigmentare (sun spots)
450€
Peeling laser fețe dorsale mâini (pete pigmentare)
300€

pacienți fericiți

Portret cu Mirela Vaida (Actriță, Realizator Antena 1)

Mirela Vaida (Actriță, Realizator Antena 1)

Dr. Dana Miricioiu este o femeie estetician frumoasă, profesionistă, caldă și foarte corectă în relația cu pacienții. Mi-a inspirat multă încredere ca om, în primul rând! Aș apela oricând la serviciile ei pentru că știe exact ce trebuie să facă pentru a-mi reda frumusețea naturală, firească, expresivă, atunci când timpul lasă câteva riduri sau câteva kilograme în plus!