Tratamentul cicatricilor

Remodelare Corporală

În urma traumatismelor sau a intervențiilor la nivelul pielii apar secțiuni sau rupturi ale fibrelor care intră în constituția acesteia, rezultând o discontinuitate în structură, manifestată prin urmele rămase sub forma cicatricilor.

Evoluția cicatricilor

După orice agresiune, pielea încearcă să se repare prin procesul de cicatrizare, încercând să formeze țesut nou, care să repare distrucția pielii. Până la formarea țesutului nou vor trece însă 6-9 luni, timp în care cicatricea trece prin faze diverse de remaniere.

Calitatea noului țesut format, respectiv a cicatricei, depinde de mai mulți factori: tipul traumatismului, zona anatomică afectată sau factori genetici de cicatrizare.

La început cicatricea este roșie, cu un aspect neuniform (cicatricea tânără), urmând ca după 6-9 luni de zile să se albeasca și să aibă un aspect uniform (cicatricea matură).

În perioada în care cicatricea este tânără putem dirija cicatrizarea corectă prin plasturi siliconici, unguente, creme, masaje. Dincolo de această perioadă, cicatricea se oprește din evoluție și se impun intervențiile chirurgicale sau laser pentru cicatrici pentru remodelarea sau îndepărtarea unui țesut cicatricial vicios, format în urma cicatrizării patologice.

Cicatrizarea defectuoasă presupune formarea următoarelor tipuri de cicatrici:

  • hipertrofice (mărite în volum);
  • cheloide (dezvoltare aberantă, foarte voluminoasă, care depașește zona traumatizată);
  • depresive, atrofice (cicatricile prăbușite, lipsite de volum);
  • retractile (sub formă de bride retractile în zonele de flexie);
  • cu modificări pigmentare (hipercrome).

Tratamentul cicatricilor

În funcție de caracteristicile țesutului aberant, se pot aplica mai multe tipuri de tratamente pentru cicatrici:

  • Intervenții chirurgicale: reexcizii chirurgicale urmate de sutură, excizii seriate, anumite tipuri de lambouri de piele, sau expandere de tegument;
  • Tratamente cu laser pentru cicatrici prin care se îndepărtează seriat straturile de țesut patologic din cicatrice, alternative cu intervenții laser de stimulare a regenerării pielii (MicrolaserPeel, ProFractional, SingleSpot)
  • Injectări cu produși cortizonici care au rolul de reactivare a remodelării, moment în care cicatricea se întoarce în stadiul tânăr, când se aplică metodele de prevenire a cicatrizării defectuoase.

prețuri

Tratamentul cicatricilor (laser)
De la 150€

pacienți fericiți

Portret cu Mirela Vaida (Actriță, Realizator Antena 1)

Mirela Vaida (Actriță, Realizator Antena 1)

Dr. Dana Miricioiu este o femeie estetician frumoasă, profesionistă, caldă și foarte corectă în relația cu pacienții. Mi-a inspirat multă încredere ca om, în primul rând! Aș apela oricând la serviciile ei pentru că știe exact ce trebuie să facă pentru a-mi reda frumusețea naturală, firească, expresivă, atunci când timpul lasă câteva riduri sau câteva kilograme în plus!