Există femei care sunt nemulțumite de aspectul și dimensiunile labiilor, care pot provoca un disconfort atât estetic, prin proeminarea lor prin lenjeria intimă, cât și sexual. De asemenea, labiile de mari dimensiuni pot aduce frustrări în ceea ce privește practicarea unor sporturi cum ar fi mersul pe bicicletă.
Și pentru această afecțiune, chirurgia plastică vine în sprijinul pacientei, care poate să își remodeleze labiile prin intervenția denumită labioplastie.
Labioplastia este o intervenție chirurgicală, prin care se excizează excesul de țesut, păstrând proporțiiile cu țesutul din jur. Tehnicile sunt de mai multe tipuri, în funcție de particularitățile anatomice ale pacientei.
Intervenția de micșorare a labiilor este relativ simplă, dar extrem de delicată, deoarece rezultatul trebuie să fie asimetric și lipsit de orice bridă care ar putea apărea la nivelul tranșei de sutură.
În cadrul acestei intervenții se diferențiază două tipuri: labioplastia labiilor mari și operația de labioplastie a labiilor mici (cea mai frecventă).
Labioplastia labiilor mari este mai rar solicitată și se realizează prin excizia unei elipse de tegument la limita dintre cele două tipuri de piele, astfel încât se poate corecta în aceeași etapă și labiile mici.
Intervenția chirurgicală se va desfășura în afara ciclului menstrual și necesită oprirea oricăror medicamente cu efect anticoagulant.
Sunt necesare analize de sânge pentru a vedea dacă coagulabilitatea sângelui este în limite normale. Acestea sunt solicitate deoarece zona pe care urmează a se realiza intervenția este extrem de bine vascularizată, șansele de sângerări locale fiind destul de ridicate.
Toaleta riguroasă în zilele care preced intervenția este absolut necesară.
Intervenția de micșorare a labiilor se poate realiza fie cu anestezie locală, fie generală. După intervenție este bine ca pacienta să rămână sub observație în primele 24 de ore, deoarece există riscul de sângerari și de formare de hematoame locale. Pacienta va primi antibiotic, antiinflamatorii și pulberi antiseptice care se vor aplica local. Igiena se va face cu un săpun special, noniritant, urmată de aplicarea sau nu a tampoanelor absorbante.
Vindecarea în urma operației de micșorare a labiilor necesită 10-12 zile, firele de sutură putând fi lăsate pe loc, fiind resorbabile. În această perioadă, pacienta va continua igiena riguroasă. Eventualele echimoze localizate la regiunea operată sau cele care s-au extins în jurul zonei operate se vor resorbi în 1-2 săptămâni. Nu este recomandat a se purta pantaloni cel puțin 3 săptămâni, iar activitatea sexuală va fi, de asemenea, întreruptă până la vindecarea completă (3-4 săptămâni).