Denumită în termeni medicali mamoplastia de reducție, această intervenție se adresează pacientelor care au sânii foarte mari sau femeilor la care, prin scăderea ponderală care are loc după naștere, se antrenează și golirea de grăsime a sânilor, care se vor lăsa.
În cazul sânilor foarte mari, greutatea acestora se transmite coloanei vertebrale, care va avea de suferit, apărând dureri la acest nivel. De obicei, aceste cazuri se asociază cu obezitatea, însă există și cazuri de femei tinere, care au această problemă.
Durerile de spate, frecventele dermatite apărute la nivelul șanțului inframamar din cauza ptozei sânilor și limitarea mișcărilor fizice leîndeamnă pe aceste femei să se adreseze chirurgului plastician, pentru a înlătura o cauză care nu are neapărat legătură cu estetica, ci cu problemele funcționale generate de această afecțiune.
Puteți să fiți o bună candidată pentru reducția mamară dacă vă încadrați într-una sau mai multe astfel de probleme:
În cadrul consultației, veți fi întrebată despre dorințele dvs. asupra formei și volumului viitorilor sâni. Chirurgul dvs. poate să coroboreze dorința pe care o aveți cu caracteristicile anatomice ale toracelui și ale sânului, aflând în acest mod dacă așteptările dumneavoastră pot fi realizate într-o proporție mai mare sau mai mică.
Chirurgul va face anumite măsurători și fotografii și va examina calitatea pielii, volumul actual al sânilor, forma lor, poziția areolei și a mamelonului.
Toate aceste evaluări, împreună cu istoricul dvs. medical pot conduce la o anumită metodă de reducție mamară. Dacă doriți să vă remodelați silueta și să slăbiți în următoarea perioadă, trebuie să spuneți acest lucru medicului care vă va opera, deoarece operația de micșorare a sânilor ar putea fi temporizată până când veți ajunge la o greutate cât de cât stabilă.
Reducția mamară poate fi realizată la orice vârstă, însă recomandarea noastră, a chirurgilor plasticieni, este să așteptați până ce dezvoltarea glandei mamare s-a oprit. Aducerea pe lume a unui copil și alăptatul pot avea efecte foarte mari în modificarea formei și a volumului sânilor. De aceea, trebuie să discutați această problema cu chirurgul dvs., pentru a va explica se se va întâmplă în cazul unei sarcini pe care o planificați în viitor.
Fiind o operație la nivelul sânilor, ecografia și mamografia preoperatorie sunt obligatorii, pentru a vedea dacă interiorul glandei mamare este liber de anumite formațiuni, cum ar fi nodulii mamari. Dacă aceștia sunt prezenți, ei pot fi lăsăți pe loc dacă nu prezintă niciun pericol, sau se pot îndepărta prin excizarea lor chirurgicală.
Operația de reducție mamară se realizează în afara perioadei de menstruație, iar pacienta trebuie să oprească cu cel puțin două săptămâni înainte administrarea anumitor medicamente cum ar fi antiinflamatoriile, anticoncepționalele sau antidepresivele. De asemenea, trebuie realizate anumite analize de sânge, recomandate de către medicul dvs.
Intervenția se realizează sub anestezie generală, durează în medie 2-4 ore și necesită spitalizare de cel puțin o zi. În funcție de metoda de intervenție chirurgicală, se pot îndepărta cantități variabile de țesut mamar, precum și din tegument.
Odată cu remodelarea volumului sânului, se poate realiza și o reducere a dimensiunilor areolei mamare, cu repoziționarea acesteia și a mamelonului.
Vorbim de o ptoză a glandei mamare care necesită mamoplastia de reducție în cazul în care areola și mamelonul coboară la cel puțin un centimetru sub șanțul inframamar.
Dacă această ptoză este la mai puțin de un centimetru, iar glanda mamară nu este voluminoasă, atunci corecția se poate realiza doar cu implant mamar, situație în care, prin mărirea de volum, se poate lifta și glanda mamară.
Ptoza mamară peste un centimetru impune efectuarea unor incizii, soldate în final cu cicatrici, cu care pacienta trebuie să fie de acord. Acestea sunt reprezentate de o incizie verticală, dinspre areola mamară spre șanțul inframamar, o incizie în jurul areolei mamare și o alta în șanțul inframamar.
Toate detaliile pot fi discutate la consultația inițială, atunci când se evaluează caracteristicile anatomice ale toracelui și ale sânilor.
Excizia țesutului mamar poate fi urmată de o alterare a funcției acesteia, putând apărea o secreție lactată pentru scurt timp. După reducția mamară se pot aplica tuburi de dren, care au rolul de a preveni formarea cheagurilor de sânge în interiorul sânilor. Drenajul aspirativ se va îndepărta după 2-3 zile.
După mamoplastia de reducție (micșorarea sânilor), pot apărea dureri la nivelul sânilor, hematoame sau echimoze cutanate sau edem moderat. Toate acestea dispar după câteva zile.
În primele două săptămâni, pacienta trebuie să vină periodic la control, rezultatul final evaluandu-se însă la 6 luni postoperator. Realuarea activității se poate face după prima săptămână de la operație. Efortul fizic și practicarea sporturilor sunt contraindicate timp de o lună postoperator. Este necesar să purtați o bustieră timp de aproximativ 4 săptămâni după operație.
Cicatricile apărute în urma reducției mamare sunt la început roșii la culoare, urmând a se atenua în timp. Prevenirea unei cicatrizari vicioase se poate realiza cu ajutorul unor plasturi siliconici speciali, însă în cazurile în care există probleme personale de cicatrizare, se poate ca acestea să nu fie decât atenuate.
Atâta timp cât nu veți câștiga în greutate mult sau nu veți rămâne însărcinată, volumul și forma sânilor vor rămâne la fel mulți ani după operația de micșorare a sânilor. Este adevărat că gravitația sau îmbătrânirea globală a organismului poate afecta și sânii, dar acest lucru se întâmplă în ani de zile sau poate niciodată. Dacă pe măsura înaintării în vârstă nu veți mai fi satisfăcute de aspectul sânilor, se poate reveni printr-o altă intervenție chirurgicală care va reda un aspect plăcut și tânăr al sânilor.
Majoritatea pacientelor se simt confortabil cu sânii obținuți după reducția mamară foarte mulți ani după intervenție.