Otoplastia, sau corecția urechilor clăpăuge, este intervenția chirurgicală prin care se corectează o malformație a formei cartilajului auricular care modifică la rândul ei poziția urechii în raport cu craniul. Este o intervenție destul de des întâlnită, deoarece această deficiență a pavilionului auricular a fost și reprezintă în continuare un complex estetic al acestor persoane, care încearcă să își ascundă „defectul” prin acoperirea lui cu părul lung.
Prin această intervenție se remodelează cartilajul auricular, redând urechii o formă apropiată de normal și micșorând unghiul format între pavilionul auricular și extremitatea cefalică.
Atât adulții, cât și copiii cu vârste mai mari de 10-12 ani se pot adresa medicului în vederea realizării operației de otoplastie. Intervenția este personalizată, ținându-se cont de particularitățile individuale și este relativ simplă, dar cu rezultate spectaculoase.
Pacienții cu urechi proeminente, cu pavilion auricular mare sau cu o formă anormală a pavilionului se pot adresa chirurgului plastician.
În timpul consultației inițiale, medicul dvs. vă va cere să vă uitați în oglindă și să indicați exact ce anume vă deranjează și ce anume doriți să îmbunătățiți. Acest lucru ajută chirurgul plastician să înțeleagă ce rezultate doriți să obțineți în urma operației la urechi și dacă acestea se pot realiza în mod realist. Trebuie să veniți pregătit la consultație pentru a oferi chiurgului date despre istoricul medical, inclusiv intervențiile anterioare efectuate sau eventualele traumatisme suferite. Hipertensiunea arterială, problemele tiroidiene, alergiile sau diabetul sunt afecțiuni care trebuie luate în considerare, pentru a evita anumite complicații ale intervenției.
Operația urechilor clăpăuge se face fie cu anestezie locală, fie generală și durează aproximativ 2 ore. În cele mai multe cazuri se vor opera ambele urechi, pentru a se obține simetrie. Incizia este plasată în spatele urechii, în pliul de piele format, fiind așadar ascunsă.
După intervenție, pot apărea edeme și vânătăi în zona operată și este necesară purtarea unei bentițe elastice timp de o lună, care să limiteze aceste efecte secundare. Durerile după operația de micșorare a urechilor sunt minore, uneori inexistente, iar rezultatul se observă imediat. Așadar, această intervenție de corectare a pavilionului auricular este considerată minim invazivă și cu rezultate spectaculoase pentru persoanele care suferă de pe urma complexului urechilor clăpăuge.