Blefaroplastia – Ridicarea pleoapelor

Chirurgie Estetică

Ce este blefaroplastia?

Blefaroplastia este operația estetică de corectie a excesului de piele și grăsime, acele pungi de sub ochi, de la nivelul pleoapei inferioare sau de la nivelul pleoapei superioare. Acestea pot fi ereditare sau se accentuează cu trecerea anilor, din cauza slăbirii ligamentelor de susținere din zona periorbitală, migrând spre pleoape.

Excesul de piele apărut la nivelul ochilor deranjează estetic, însă, cu timpul, acesta va exercita o presiune la nivelul pleoapelor, dând senzația de greutate la ridicarea lor, fiind dificile activități simple, precum cititul. Astfel, acest inconvenient estetic se transformă treptat într-un deficit funcțional.

Blefaroplastia, înainte și după

Toate aceste modificări care apar în jurul ochilor dau impresia unei persoane obosite și mult mai în vârstă.

Așadar, blefaroplastia are un dublu scop: estetic și funcțional.

Se poate face atât la pleoapa superioara, cât și la cea inferioara, chirurgical, cât și cu laser.

Cui îi este adresată operația de blefaroplastie?

Blefaroplastia se poate realiza atât la nivelul pleoapei superioare, cât și inferioare, având ca indicații:

 • pielea căzută și în exces de la nivelul pleoapei superioare
 • depozitele de grăsime în exces atât de la nivelul pleoapei superioare, cât și inferioare (aspectul de „pungi sub ochi")
 • pielea în exces și unele riduri fine de la pleoapa inferioara
 • pielea în exces și ridurile fine de la nivelul pleoapei inferioare

Desen explicativ care ilustrează problemele de la nivelul pleoapelor

Toate aceste semne apar fie datorită unui stil de viață dezechilibrat, fie îmbătrânirii, factorul ereditar având însă un loc important. Primele modificări încep să se observe chiar înainte de 30 de ani, altele însă pot fi congenitale.

Există și contraindicații ale acestei intervenții: glaucomul, sindromul ochiului uscat, dezlipirile de retină, afecțiuni tiroidiene (hiper sau hipotiroidia, boala Graves), diabetul sau afecțiuni cardiovasculare (hipertensiunea arterială).

Blefaroplastia se poate asocia cu:

 • lifting chirurgical facial sau frontal
 • injectarea de toxină botulinică sau
 • cu intervenții laser atât la nivelul zonei periorbitale, cât și la nivelul întregii fețe.

Ce presupune blefaroplastia?

 • Intervenția de ridicare a pleoapelor superioare sau de eliminare a excesului de piele și grăsime de la pleoapa inferioară se realizează numai de către specialistul în chirurgie plastică și se poate efectua în majoritatea cazurilor cu anestezie locală sau generală.
 • Operația constă în eliminarea pielii în exces și îndepărtarea sau transpoziția grăsimii și, acolo unde este cazul, se poate asocia cu procedee chirurgicale de ancorare musculară.
 • Există și tehnici particulare pe care chirurgul plastician vi le poate recomanda. Această alegere ține cont de factori cum ar fi: cât de mare este excesul de piele și grăsime în zona pleoapelor, care este poziția sprâncenelor și care este starea musculaturii din jurul ochilor.

Un medic desenează pe pleoapele pacientului înainte de o procedură de blefaroplastie.

 • Din cauza acestor factori particulari, nu toate persoanele vor avea același rezultat după operația de blefaroplastie.

 • Blefaroplastia este individualizată fiecărui pacient în parte în funcție de gradul de ptoză, forma ochilor, poziția sprâncenelor sau starea musculaturii din jurul ochilor. De aceea, rezultatul poate să difere de la un pacient la altul.

Cum se face operația:

Desenul și măsurătorile sunt foarte importante pentru a avea o excizie optimă și personalizată fiecărui pacient.

Inciziile se fac în pliurile naturale ale pielii în cazul pleoapei superioare sau la limita genelor pleoapei inferioare.

Nu toată pielea care se vede se poate îndepărta, pentru a nu avea riscul unei închideri deficitare a ochilor sau a căderii sprâncenei. De aceea, întotdeauna excizia tegumentară este conservatoare, iar pacienții înțeleg acest lucru.

Desen care ilustrează pașii procedurii de Blefaroplastie

Operația durează între 1-2 ore și constă în practicarea inciziilor cu bisturiul sau radiofrecvența în pliurile naturale ale pleoapelor, urmate de excizia grăsimii sau transpoziționarea ei, cu sau fără interesare musculară. Spitalizarea este rar solicitată.

Inciziile sunt închise cu suturi fine, iar firele de sutură, foarte subțiri, se scot după 4-7 zile. În urma blefaroplastiei, inciziile vor fi foarte fine și greu de observat.

Desen care ilustrează inciziile efectuate în procedura de Blefaroplastie

Care sunt efectele de după operația de blefaroplastie?

Această intervenție este practic lipsită de durere imediat postoperator. Cel mult poate exista un ușor disconfort sau usturime, simptome care pot fi atenuate cu ajutorul instalațiilor oculare. Compresele reci sunt folosite pentru a atenua și a calma eventualele vânătăi care pot apărea. Ele vor dispărea după prima săptămână. Reîntoarcerea la locul de muncă este posibilă după câteva zile, atunci fiind permisă și aplicarea machiajului.

Blefaroplastia este o operație de reîntinerire facială, a cărei rezultate sunt de durată lungă.

Blefaroplastia superioară și inferioară prin laser

Un procedeu nou de a reduce excesul tegumentar și ridurile pleoapei inferioare și de a contracta pielea din jurul ochilor se poate realiza prin laser. După treceri succesive ale unui anumit tip de laser pe tegumentul pleoapei inferioare care are rolul de șlefuire a pielii, dar și de contractare a fibrelor elastice, se obține un efect comparabil cu un peeling laser profund.

Ochi, înainte și după blefaroplastie

Această intervenție cu laser se poate realiza atât în jurul ochilor, cât și la nivelul întregii fețe.

Intervenția de blefaroplastie cu laser se face cu protecție oculară internă, iar rezultatele sunt remarcabile. Este important ca pacientul să își dorească astfel de intervenții și să respecte măsurile care se impun după acest procedeu. Rezultatul obținut îmbunătățește aspectul, conferind o expresie facială proaspătă și întinerită.

pacienți fericiți

Portret cu Mirela Vaida (Actriță, Realizator Antena 1)

Mirela Vaida (Actriță, Realizator Antena 1)

Dr. Dana Miricioiu este o femeie estetician frumoasă, profesionistă, caldă și foarte corectă în relația cu pacienții. Mi-a inspirat multă încredere ca om, în primul rând! Aș apela oricând la serviciile ei pentru că știe exact ce trebuie să facă pentru a-mi reda frumusețea naturală, firească, expresivă, atunci când timpul lasă câteva riduri sau câteva kilograme în plus!