Blefaroplastia este o operație de reîntinerire a pleoapelor. Modificările care apar în jurul ochilor odată cu trecerea anilor dau de cele mai multe ori impresia unei persoane obosite și mult mai în vârstă. Primele semne ale înaintării în vârstă se observă la nivelul ochilor.
Excesul de piele apărut la nivelul ochilor deranjează estetic, însă, cu timpul, acesta va exercita o presiune la nivelul pleoapelor, dând senzația de greutate la ridicarea lor, fiind dificile activități simple, precum cititul. Astfel, acest inconvenient estetic se transformă treptat într-un deficit funcțional.
Așadar, blefaroplastia are un dublu scop: estetic și funcțional.
Blefaroplastia se poate realiza atât la nivelul pleoapei superioare, cât și inferioare, având ca indicații:
Toate aceste semene apar fie datorită unui stil de viață dezechilibrat, fie îmbătrânirii, factorul ereditar având însă un loc important. Primele modificări încep să se observe chiar înainte de 30 de ani, altele însă pot fi congenitale.
Există contraindicații ale acestei intervenții: glaucomul, sindromul ochiului uscat, dezlipirile de retină, afecțiuni tiroidiene (hiper sau hipotiroidia, boala Graves), diabetul sau afecțiuni cardiovasculare (hipertensiunea arterială).
Blefaroplastia se poate asocia liftingului chirurgical facial sau frontal și poate să fie corelată cu injectarea de toxină botulinică sau cu intervenții laser atât la nivelul zonei periorbitale, cât și la nivelul întregii fețe.
Intervenția se realizează numai de către specialistul în chirurgie plastică și se poate efectua cu anestezie locală sau generală.
Operația constă în eliminerea pielii în exces și a grăsimii și, acolo unde este cazul, se poate asocia cu procedee chirurgicale de ancorare musculară.
Există și tehnici particulare pe care chirurgul plastician vi le poate recomanda. Această alegere ține cont de factori cum ar fi: cât de mare este excesul de piele și grăsime în zona pleoapelor, care este poziția sprâncenelor și care este starea musculaturii din jurul ochilor.
Din cauza acestor factori particulari, nu toate persoanele vor avea același rezultat după operația de blefaroplastie.
Inciziile se fac în pliurile naturale ale pielii în cazul pleoapei superioare sau la limita genelor pleoapei inferioare.
Firele de sutură, foarte subțiri, se scot după 4-7 zile. În urma intervenției, inciziile vor fi foarte fine și greu de observat.
Această intervenție este practic lipsită de durere imediat postoperator. Cel mult poate exista un ușor disconfort sau usturime, simptome care pot fi atenuate cu ajutorul instalațiilor oculare. Compresele reci sunt folosite pentru a atenua și a calma eventualele vânătăi care pot apărea. Ele vor dispărea după prima săptămână. Reîntoarcerea la locul de muncă este posibilă după câteva zile, atunci fiind permisă și aplicarea machiajului.
Blefaroplastia este o operație de reîntinerire facială, ale cărei rezultate sunt de durată sau chiar definitive.
Un procedeu nou de a reduce excesul tegumentar și ridurile pleoapei inferioare se poate realiza prin laser. După treceri successive ale unui anumit tip de laser pe tegumentul pleoapei inferioare care are rolul de șlefuire a pielii, dar și de contracție a fibrelor elastice, se obține un efect comparabil cu un peeling laser profund.
Intervenția se face cu protecție ocular internă, iar rezultatele sunt remarcabile. Este important ca pacientul să își dorească astfel de intervenții și să respecte măsurile care se impun după acest procedeu. Rezultatul obținut îmbunătățește aspectul, conferind o expresie facială proaspătă și întinerită.